Hoger in Google
Het SEO stappenplan
Marc Korthout
- december 10, 2020
- 5 min. leestijd
Hoger in Google komen is eigenlijk het doel van iedere website, want waarom zou je een website hebben als er toch geen bezoekers komen. Vergelijk het met een winkel, je kunt een prachtig pand hebben, waanzinnig ingericht…maar als je echter achteraf op een industrie terrein zit zul je minder bezoekers trekken dan wanneer je met jouw pand in de drukste winkelstraat van de stad zit.
Hoewel dat laatste valt te betwisten met de huidige leegloop van de winkelstraten, vermoed ik dat je de vergelijking hier wel zult begrijpen. Het heeft geen zin om een mooie, goedgevulde website te bouwen of te laten bouwen wanneer je er amper tot geen bezoekers op ontvangt. Dan de vraag, hoe komen er bezoekers op jouw site, hoe zorg je ervoor dat bezoekers jouw site gaan vinden? Daar zijn verschillende manieren voor, je kunt denken aan een groot reclamebord, visitekaartjes ronddelen, adverteren in krantjes e.d. Dit zijn allemaal manieren die verkeer naar jouw site zouden kunnen trekken, toch ontbreekt de belangrijkste van deze tijd nog in het rijtje…GOOGLE!
Je wilt een website hebben die gevonden wordt in Google, helaas is het niet een kwestie van een paar knoppen indrukken en je staat hoger in Google.
Nee er komt meer bij kijken om hoger te komen in Google, je hebt een strategie nodig. En niet zozeer een strategie om gevonden te worden door Google, maar je hebt een strategie nodig om bij jouw potentiële bezoekers onder de aandacht te komen.
Daarom heb ik hier voor jou het SEO stappenplan gemaakt.
Volg dit plan dan heb je de vindbaarheid van jouw website in básis op orde.
Naast dit stappenplan heb ik een aantal krachtige SEO tools voor je verzameld. Deze mag je gerust delen op jouw eigen website.
Of start direct onze gratis video training voor een succesvolle website.
1. Website technisch op orde
In de eerste plaats is het belangrijk dat jouw website technisch gezien op orde is. Dus zorg voor de juiste meta-tags, maak gedegen gebruik van h1 en h2 tags…dat zijn de titels en subtitels van pagina’s en delen van pagina’s. Zorg dat je interne linkstructuur op orde is, dat houdt in dat je de belangrijkste pagina’s van jouw website zo snel mogelijk bereikbaar maakt.
Dus heb je naast de homepage van jouw website een andere belangrijke pagina, laat deze dan met 1 druk op de knop bereikbaar zijn vanaf de homepage. Om het voor de zoekmachines makkelijker te maken is het van belang om een sitemap te maken of te laten genereren en deze later aan te bieden aan de spider van Google. Een juiste techniek op jouw website zorgt ook voor een snellere website, ook dit is belangrijk om te controleren.
Hiervoor kun je gebruik maken van onze website snelheidstest.
2. Geïndexeerd worden
Naar de techniek kijken is één ding, maar om hoger in Google te komen is het belangrijk dat je allereerst geïndexeerd wordt. Google (en de andere zoekmachines) heeft hiervoor een spider die continu het internet afstruint op zoek naar nieuwe pagina’s. Deze spider gaat van link naar link naar link en geeft hierbij waarde aan deze pagina’s om zo de positie in de zoekresultaten te bepalen. Je kunt natuurlijk wachten totdat de spider langskomt bij jouw website, maar je kunt Google ook een handje helpen door te aan te geven dat jouw website online staat.
Dit doe je met Google Search Console, het is een gratis dienst van Google die de aanwezigheid van jouw site in de index van Google bijhoudt en onderhoudt. Ook is het mogelijk om problemen van je website te detecteren en op te lossen.
Ook voor andere zoekmachines is het mogelijk om je aan te melden, en het is aan te raden om dit te doen!
Maar laten we eerlijk zijn…Google is de meest gebruikte zoekmachine die er is en dáár wil je scoren!
Als je dit allemaal aan het doen bent is het slim om in ieder geval ook gebruik te gaan maken van Google Analytics. Hiermee kun je de statistieken van je website bekijken.
3. Content produceren
Als je site bekend is bij de zoekmachines dan is het belangrijk om met regelmaat iets te publiceren. Bedenk van tevoren of je blog-artikelen wil gaan schrijven, misschien wil je wel video’s gaan maken en publiceren via Youtube of je gaat, de mogelijkheden zijn talrijk. Hier enkele contentvoorbeelden op een rijtje:
Blogs
Wat je nu aan het lezen bent is een blog-artikel. Dit is vrij eenvoudig te maken, het enige wat het kost is tijd en energie.
Artikelen
Dit zijn vaak opiniestukken die je op andere plekken dan jouw eigen website publiceert, dit wordt ook wel guest-posting genoemd. Het voordeel van deze vorm is dat er vaak een link naar jouw eigen website geplaatst mag worden wanneer je een dergelijk artikel voor een andere site schrijft.
Infographics
Misschien heb je een proces, een idee of een verhaal wat je middels een afbeelding over wilt brengen. Goede infographics worden veel gedeeld, op die manier kun je natuurlijk autoriteit opbouwen en dat is hoogst interessant als je jouw eigen website / brand beter zichtbaar wilt maken.
Gratis infographics maak je eenvoudig op Canva.
Video’s
Video’s zijn een niet meer weg te denken onderdeel in de contentstrategie van veel websites. Het deelbaarheidsgehalte is hoog en goede video’s dragen zonder meer bij aan de vindbaarheid van jouw website.
Publiceer je video op een platform als YouTube of Vimeo en deel de video later in één van je artikelen.
Podcasts
Je hoort er steeds vaker en meer over, óók in Nederland is het fenomeen podcast een doodnormaal iets geworden. Als zelfs de ANWB een podcast heeft dan is het gewoon normaal te noemen binnen de strategie van bedrijven en merken.
Dus ben je meer een audio-mens, of zit je liever veilig achter de microfoon i.p.v. dat je voor de camera staat…dan zijn podcasts een uitstekende manier om content te produceren.
Er zijn bedrijven waar je een podcast kunt laten produceren, maar als je een beetje handig bent met de computer is het nog wel te doen om dit zelf te produceren.
Case studies
Vaak worden case studies gemaakt aan de hand van succesvolle echte klant-cases. Dit geeft natuurlijk enorm vertrouwen bij jouw prospects.
Een case-study is eigenlijk het showen van een succes verhaal, dit kun je prima doen door een artikel te schrijven over deze case.
E-books
E-books worden vaak gemaakt om leads te genereren, met andere woorden…een bezoeker geeft zijn gegevens af, in ruil daarvoor kan er een e-book gedownload worden. Dit zijn vaak handleidingen, stappenplannen of checklists.
Whitepapers
Het begint wat overlap te krijgen, maar een whitepaper is vaak een document over een wat meer complex onderwerp. Een whitepaper kenmerkt zich door het bieden van expertise. Het is dus absoluut geen reclamefolder en veel uitgebreider dan een e-book. Ook een whitepaper wordt vaak in ruil voor contactgegevens aangeboden.
Nieuwsbrieven
Een e-mail in de vorm van een nieuwsbrief, voor deze vorm van e-mailing is toestemming van de ontvanger vereist, dit kun je dus niet zomaar even doen. De inhoud van een dergelijke mail is natuurlijk sterk afhankelijk van wat jij als bedrijf te bieden/te vertellen hebt.
Mensen zijn dol op verhalen (storytelling) dus vertel iets interessants en de kans dat jouw ontvangers doorklikken naar een aanbod-pagina is best groot. Aangezien ze hun toestemming al gegeven hebben om jouw mails te ontvangen is de kans op reactie vrij groot. Ook kun je jouw nieuwsbrief online zetten zo genereer je ook weer content die door zoekmachines wellicht opgepakt wordt. Ook dit is een manier om hoger in Google te komen.
Spelletjes/quiz
Wanneer je het eenvoudig houdt kan het publiceren van een spelletje een goed idee zijn. Een aantal meerkeuze vragen om te kijken wat voor type persoon iemand is, doet het over het algemeen erg goed! Het is een vorm van communicatie die de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen door de populariteit van gamification.
Social media content
De laatste is wellicht een open deur maar veel bedrijven vinden het moeilijk om op social media hun uitingen te doen…misschien omdat hun privé connecties ook aanwezig zijn op deze platformen. Maar met een gezette regelmaat een kwaliteitspost plaatsen is onontbeerlijk in jouw content strategie. Bovendien is het via sociale media mogelijk om snel verkeer te genereren.
4. Linkbuilding wel of niet?
En dan heb je al die content geproduceerd, en wat dan? Er gaan nogal wat verschillende verhalen de ronde over linkbuilding. Volgens de één is het de manier om hoger in Google te komen, volgens de ander is het eigenlijk van weinig tot geen waarde, of heeft het zelfs negatief effect.
Maar wanneer een website op andere sites genoemd wordt, hoe belangrijker Google deze site vindt. Dit is één van de belangrijkste pijlers in het algoritme van Google. Dus zorg voor links naar jouw website maar doe dit op een organische manier, dit worden backlinks genoemd.
Let wel op dat je content verspreid met een bepaalde kwaliteit en laat bijvoorbeeld een backlink achter naar dit stuk content in de reacties op een (openbaar) forum. Of schrijf / maak een stuk content wat onweerstaanbaar is voor website beheerders, wanneer jouw content écht goed is ontstaan er vanzelf backlinks naar deze artikelen toe. En weet je nog wat de spider van Google doet? De spider van Google gaat van link naar link op zoek naar nieuwe websites, als jouw website vaker genoemd wordt op website met een hoge kwaliteit dan komt jouw website automatisch hoger in de zoekresultaten.
Bovenstaande is misschien wel de meest ideale methode van linkbuilding, maar deze methode vraagt ook het meeste tijd en energie. Het is ook mogelijk om jouw website bij verschillende (bedrijfs)indexen aan te melden, ga hier wel voorzichtig te werk en zorg dat je uitsluitend aan relevante linkbuilding doet. Ook dit levert backlinks op.
Dus zet voor jouw website over vijverbenodigdheden geen link op een website over surfmateriaal tenzij hier werkelijk een raakvlak te vinden is. Google wordt steeds slimmer dus probeer weg te blijven van schimmige technieken. Alleen zo kom je hoger in Google.